Mijn voornemen deze kerst was, dat elk gerechtje een gezonde twist zou krijgen. In het kader van ‘lekker kan ook best (een beetje) goed voor je zijn’. En omdat ik nog een forse bak met geraspte wortel had staan en een halve pot met gedroogde cranberry’s was de vulling voor mijn scones voor tweede kerstdag meteen duidelijk.

Zeef 250 gram zelfrijzend bakmeel en 250 gram volkorenbloem met een theelepel zout in een grote kom. Wrijf hierdoor 125 gram zachte boter, voeg 100 gram suiker toe, 125 gram fijn geraspte wortelen, een flinke eetlepel gemberstroop en 60 gram gedroogde cranberry’s. Giet hier tenslotte 125 milliliter yoghurt en het sap van een uitgeperste sinaasappel bij en meng het geheel tot een soepel deeg.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 2,5 centimeter. Neem een glas met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en steek hiermee rondjes uit het deeg.

Leg de rondjes op een met bloem bestoven bakplaat (of op bakpapier, daar zweer ik bij) en bestrijk ze met wat melk of een losgeklopt ei. Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven van 200 graden tot ze goed gerezen en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Wij hadden nog een potje sinaasappelmarmelade met likeur staan (uit het kerstpakket) en een restje zure room. Geweldige combi als starter voor onze lekker-voor-de-buis-met-wat-vrienden-milleniumtrilogie-kijken-op-2e-kerstdag.