Vanmiddag hebben we weer een tafel vol gasten. Met z’n achten zijn we deze keer. De vrijmibogasten, waarmee we elke vrijdagmiddag bij Luther het weekend inluiden. Het is maandag, tweede pinksterdag. Deze keer wordt het dus het inluiden van de werkweek. Als dat maar goed gaat.

Het is echt zo’n klassieke mooie pinksterdag en ze rekenen op een barbecue, maar ik heb samen met cocook Ger iets anders voor ze in petto. Oké, de barbecue gaat wel aan voor een stukje zalmfilet bij de asperges (vers van de teler hier in Drempt) én voor de in knoflook en rozemarijn gemarineerde lamskoteletten en gerilde groenten.  Maar het wordt toch verder een echt dineetje…. een zomerpinkstermiddagdineetje

We beginnen met vitello tonnato. Een hele mooie vitello tonnato….  Afgelopen zaterdag samen met Ger bij de Makro flink ingeslagen en de slager had daar een prachtstuk kalfsmuis liggen. Inspirerend. En die hoort dus echt niet op de barbecue. 🙂

Dep de kalfsmuis (van een kilo) droog en leg in een schaal waar het vlees precies in past. Schrap eenflinke winterwortel en snij deze in dunne plakjes. Maak een ui schoon en snijd deze in dunne ringen en snipper twee stengels bleekselderij fijn. Verdeel de groenten over het vlees, voeg twee laurierbladen en twee kruidnagels toe en giet hierover tweederde van een fles droge witte wijn. Dek af met folie en zet een nachtje weg in de koelkast.

Verwarm de volgende ochtend de oven voor op 80 graden (nee, ik ben geen 1 vergeten!) en zet hier vast een goed passende  ovenschaal in om voor te verwarmen. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bestrooi flink met zout en versgemalen peper. Verhit vervolgens wat boter met olie in een braadpan en schroei het vlees dicht in het hete vet. Leg vervolgens het vlees in de voorverwarmde ovenschaal, steek een kernthermometer in het midden van het vlees, en zet de schaal  in de oven. Laat een paar uur langzaam garen tot een kerntemperatuur van 60 graden.  Het is nu mooi rosé van binnen en heerlijk zacht! Laat het vlees afkoelen, wikkel het in folie en leg het in de koelkast.

Dit heb ik dus allemaal gisterochtend al gedaan. Ik wil op zo’n mooie pinksterdag niet te lang in de keuken staan. Vanmorgen was het tijd voor de laatste fase: vlees in mooie dunne plakken snijden en de tonijnsaus maken: Neem twee blikjes tonijn, giet de olie af en doe de tonijn in de mengkom van een keukenmachine of blender. Voeg hierbij 5 ansjovisfilets en 5 eetlepels Zaanse mayonaise (ja, ik weet zelf maken is nog lekkerder, maar vandaag even niet). Meng het geheel tot een smeuïge massa en doe dit over in een grote kom. Voeg vervolgens scheutje bij scheutje de rest van de fles witte wijn toe. Niet alles in een keer want dan mengt het misschien niet goed. Schep hierbij twee flinke eetlepels Griekse yoghurt. Dat maakt de saus lekker romig. Tenslotte een paar flinke eetlepels kappertjes erbij en op smaak brengen met zout en vers gemalen peper.

Ook deze schaal met saus staat nu afgedekt in mijn koelkast. Straks als de gasten komen, is het alleen nog maar een kwestie van borden opmaken: een flinke hand jonge bladsla op elk bord, vervolgens de plakken kalfsvlees eerlijk verdelen en hierover de tonijnsaus. Garneren met wat citroen en kappertjes. Klaar! Ben benieuwd wat ze er van vinden.