Gisteravond zat mijn tuin weer vol met CVJO-collega’s. Het was tijd voor onze jaarlijkse zomerbarbecue, en zoals elk jaar was het weer echt zomer. Zo hoort het.

Naast de bekende worstjes, sateetjes en hamburgers, zorgde ik dit keer voor gemarineerde gamba’s, pastasalade caprese en natuurlijk heel veel stinksaus.

Die stinksaus staat vandaag ook op het menu voor een XL-feestje van een 50-jarige. Stinksaus! Ik maakte hem vorig jaar voor het eerst voor de roze bus. Tijdens de Parkparade. Succesnummer. En nu dus echt tijd voor het recept.

Giet een forse scheut olijfolie in een ovenvast schaaltje en leg hierin een hele bol knoflook (gewoon, zonder te pellen ofzo). Lekke makkelijk. Zet het schaaltje een kwartier in een oven van 200 graden. Laat een beetje afkoelen. Pas op loeiheet!

Schep in een grote kom een halve liter Griekse yoghurt en dezelfde hoeveelheid mayonaise. Meng goed. Voeg hierbij een halve bol gehakte knoflooktenen (niet de gepofte maar gewoon rauwe). Knijp vervolgens de gepofte tenen uit hun schil. Gaat echt heel makkelijk. Pureer de tenen en meng de knoflook door de saus. Nu nog hand gehakte platte peterselie erbij en wat peper en zout. Laat paar uurtjes staan en je hebt een topsausje.