Je hebt van die dagen, dat het nooit op lijkt te houden met regenen, dat bovendien je dak lekt en je ook nog ontdekt dat in het thermopane raam op de logeer- annex saunakamer een forse barst zit, of meer een superster, een die je echt niet kunt laten zitten. En dan is het ook nog zondag, en valt er dus niks te regelen met verzekering, glaszetters en dakdekkers. Zo’n dag dus. Zo’n dag kent voor mij maar één remedie: de keuken induiken en mijn huis vullen mediterrane geuren en smaken. Mijn bolognesesaus schijnt redelijk authentiek te zijn, staat dan ook uren te pruttelen op mijn Borettifornuis, en brengt Italië vanzelf bij ons binnen.

Hak  een stengel bleekselderij, een ui en een flinke wortel fijn. Meng dit met een onsje fijn gesneden pancetta (of als je dat niet in huis hebt gewone gerookte spekblokjes) en drie ons gehakt (half-om-half). Bak dit 10 minuten zachtjes in een flinke kluit boter en een goede scheut olijfolie. Voeg een half glas droge rode wijn toe en laat dit verdampen. Vervolgens een goede kop krachtige bouillon erbij en ook dit op een laag vuurtje laten inkoken. Als het vocht bijna weg is een klein blikje tomatenpuree erbij en kruiden met veel versgemalen peper en wat zout. Vervolgens kokende melk toevoegen tot alles onderstaat en dit zachtjes laten inkoken met de deksel op de pan. Dat duurt wel een uurtje of wat. En dat is fijn want daarmee creëer je vanzelf die heerlijke mediterrane geuren.

Tagliatelle koken (verse), geraspte parmezaan erbij (vanzelfsprekend ook verse), een goede tomatensalade, wat brood en een lekkere chianti, en ach, dan waan je je vanzelf in Italië, zeker als je zoals ik, ook nog op de Hof van Florence woont.

Laat het maar regenen, hier is het zomer.