Deze week mochten we onze eerste echte zomerdag van het jaar meemaken en prompt was het veel te heet. Dat schijnt hier zo te moeten. Nu kreeg ik bezoek van een leuke man en die leuke man rekent bij mij vanzelfsprekend op een mooi maal. Iets van een naam hoog te houden enzo. Nu had ik met deze hitte geen zin om in een hete keuken te staan. En ook een barbecue was geen optie. Daarom, en omdat het ook gewoon lekker makkelijk lekker is, vond ik het echt een dag voor een klassieke salade niçoise.

Kook een paar ons (nieuwe) krieltjes (schillen is niet nodig) ongeveer 12 minuten tot ze net gaar zijn maar nog wel stevig. Spoel af onder de koude kraan om het garen te stoppen en laat ze afkoelen. Halveer ze daarna.

Kook vervolgens een paar ons haricot verts. (Verse boontjes zijn natuurlijk top maar ik ging dit keer voor diepvries. Ook lekker en zoals gezegd, het was warm en ik wilde niet te lang in de keuken staan.) Kook de boontjes in ongeveer 5 minuten beetgaar en spoel ook af met koud water. Laat verder afkoelen.

Kook een paar eieren hard, laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze en snijd ze vervolgens in vieren. (Je kunt al de aardappelen, boontjes en eieren ook tegelijk in één pan doen, maar dan moet je wel goed timen.)

Maak een sausje van twee eetlepels creme fraiche, een eetlepel mayonaise, twee fijngehakte (gepofte) teentjes knoflook en wat gehakte platte peterselie. Breng op smaak met zout.

Snijd een stuk of vier lekkere tomaten (tastytom ofzo) in stukken, halveer een handvol goed olijven (kalamataolijven vind ik altijd erg lekker) en snijd een halve rode ui in dunne ringen. Verdeel een tonijnmoot uit blik in grove stukken en halveer een paar ansjovisfilets.

Neem een grote platte schaal. Leg hierop een handvol veldsla en verdeel vervolgens alle ingrediënten over de schaal. Maak af met wat kappertjes en besprenkel met goede olijfolie en citroensap. Serveer de knoflooksaus apart.

De leuke man zat te genieten. En ik ook.