Ik wilde vandaag aan mijn bedrijfsplan werken, maar de storm zorgde voor flinke onrust in mijn hoofd. Raakte er aardig van in een dip en in zo’n geval is er maar één remedie: experimenteren in de keuken. Daar word ik altijd blij van. Nu had Sylvia Witteman deze week in de Volkskeuken een mooi recept van witlofsoep met paling en dat klonk niet gek. oké, paling is niet van deze tijd maar dat biedt natuurlijk meteen ruimte voor mijn persoonlijke noot. Gaf ook mooie gelegenheid mijn koelkast te plunderen. Dus vandaag krijgen mijn mannen witlofsoep met forel en sinaasappel!

Je hebt nodig: pond witlof,  liter kippenbouillon (zelf getrokken is natuurlijk het lekkerst, maar daar had ik vandaag geen tijd voor), kleine ui of sjalot, wit van een prei, 1 flinke aardappel, 2 ons gerookte forel, sap van twee sinaasappelen, rasp van een sinaasappel, 100 ml crème fraiche, klontje boter, zout en versgemalen peper.

Laat de forel op kamertemperatuur komen. Snijd de witlof, ui en prei fijn. Houd een handje witlofreepjes apart voor de garnering. Snijd de aardappel in kleine blokjes. Smelt de boter in een soeppan. Fruit de ui tot ze glazig is en voeg vervolgens de prei, witlof en blokjes aardappel toe. Laat nog 10 minuten zachtjes bakken. Voeg vervolgens de bouillon en laat zachtjes nog een kwartiertje koken (tot de aardappelblokjes gaar zijn). Laat iets afkoelen en pureer de soep met een staafmixer.  Voeg de sinaasappelsap toe. Roer de crème fraiche los met wat een paar lepels van de soep tot het een gladde massa is en voeg het vervolgens bij de soep.

Verwarm de soep zachtjes. Voeg zo nodig nog wat zout toe en versgemalen peper. Verdeel de soep over kommen en verbrokkel hierboven de forel. Garneer met reepjes rauwe witlof en sinaasappelrasp.