Ik haat pompoen, heb ik altijd gezegd. Soort jeugdtrauma. In mijn studententijd heb ik een half jaar in een soort woongroep gezeten, samen met macrobioten die niets anders rookten dan jointjes van eigen teelt, niet anders dronken dan vlierbloesemthee uit eigen tuin en niets ander aten dan zuurdesembrood uit eigen oven. En pompoensoep. Veel pompoensoep. Saaie pompoensoep. Flauwe pompoensoep. Zoveel pompoensoep dat ik na deze tijd heilig beloofde nooit meer pompoensoep te eten. Tot ik vorig jaar de pompoenen van Chantall en Patrick ontdekte. Pompoentaart kreeg ik voorgeschoteld. Mjam. En daarna ook nog hun pompoensoep. Pfff. Trauma verwerkt. Tijdens mijn kerstbrunch stapte ik zelf over de drempel. En bedacht helemaal zelf een supersoep. Ja, inderdaad, met veel pompoenen, en met garnalen natuurlijk en kokos. Toppertje van de dag.

1 oranje pompoen; 1 flinke ui gepeld; 2 tenen knoflook, gepeld; 2 theelepels kerriepoeder; 1 theelepel gemberpoeder; 1 theelepel sereh; 1 theelepel ketoembar; 3 eetlepels olijfolie; 1 blik kokosmelk; 750 ml. bouillon (visbouillon of kruidenbouillon); 400 gram grote garnalen (diepvries); 1 rode peper; 2 uitgeperste sinaasappels; 1 eetlepel gemberstroop; 2 eetlepels fijngehakte koriander of peterselie (voor garnering)

Garnalen ontdooien (24 uur in koelkast). Garnalen marineren in 1 eetlepel olie, gemberstroop, sinaasappelsap en fijngesneden rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten). Pompoen uithollen, pitten en draden verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden. (pompoen bewaren als ‘soepterrine’). Ui in stukjes snijden. Knoflook pletten en hakken

In grote braadpan 2 eetlepels olie verhitten en vervolgens op middelhoog vuur knoflook en ui aanfruiten. Kruiden toevoegen, even kort meebakken en vervolgens pompoen toevoegen. Roerend op zacht vuur aanbakken en na 5 minuten bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en op zacht vuur half uurtje late doorkoken. Met staafmixer soep pureren en kokosmelk en garnalen toevoegen. Nog even kort doorwarmen (niet koken!) en serveren in glazen kommetjes. Garneren met peterselie of koriander.