Het is herfst, en dat zullen we weten. Oké vandaag even niet, de zon schijnt, maar toen ik afgelopen donderdag een menu moest samenstellen voor mijn meedenkmaal was het donker en nat en grijs. En dus stapte ik even van mijn mediterrane geloof af. Lamsvlees met port en vijgen, stoofvlees in rode wijn, geroosterde pompen, dat soort dingen kwamen op mijn menu. En perentaart. Een hele lekkere perentaart. Waarvan hier het recept. Op verzoek van Ineke en Liesbeth (die volgens mij daar in de Dordogne nog heerlijk van een nazomer kunnen genieten) en natuurlijk ook voor alle andere liefhebbers.

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.

Neem vier niet te rijpe peren, schil ze, haal het klokhuis eruit en snijdt ze in vieren. Doe de peren in een steelpan samen met twee glazen witte wijn, een glas water, een stukje steranijs, een kaneelstokje, een laurierblad en wat gekneusde zwarte peperkorrels. Breng aan de kook en draai vervolgen het vuur uit. Laat de peren afkoelen in de wijn.

Leg zes plakjes bladerdeeg op een groot stuk bakpapier. Maak er een vierkant van. (dus wat plakjes halveren, beetje passen en meten). Leg vervolgens hier een vel bakpapier overheen. Rol het deeg een beetje uit en leg het geheel met bakpapier en al ineen lage bakvorm. Knip de overstekende randen van het bakpapier weg en snijdt ook de rand van het deeg een beetje bij. Vul vervolgens de vorm met droge kikkererwten of een andere blindbakvulling en zet zo’n twintig minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven, maar laat de oven wel aan.

Laat de bodem en beetje afkoelen, verwijder papier en blindbakvulling en prik wat gaatjes in de bodem. Haal vervolgend peren uit de wijn, snijdt ze in plakjes en leg dakpansgewijs op de taartbodem.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat, verdeel hierover een ons blanke amandelen. Besprenkel met wat honing en zet de bakplaat ongeveer 10 minuten in de hete oven tot de amandelen lichtbruin zijn. (Let op dat de amandelen niet verbranden!)  Hak de amandelen vervolgen grof en verdeel over de peren. Zet de taart nog een kwartiertje in de oven, tot de randen van het deeg goudbruin zijn. Laat vervolgens de taart een beetje afkoelen.

Meng intussen een halve beker Griekse (volle!!!) yoghurt met wat gehakte cantuccini (dat zijn die heerlijk Italiaanse amandelkoekjes). Verdeel voor het opdienen de yoghurt over de taart en klaar is je herfsttoetje. (Maak er voor de zekerheid maar twee tegelijk want hij is zo op!)