Een van mijn favoriete gerechten (zeker als ik gasten heb) is Parmigiana di Melanzane, een soort lasagna van aubergines, mozzarella en tomatensaus. Leuk, maar als je gasten regelmatig terugkomen, dan kan een beetje variatie ook geen kwaad. Gisteren kwamen Elly en Ton eten en ik vond het de ultieme proevers voor een nieuw gerechtje: Melanzane alla campagnole (zeg maar aubergines van het platteland).

Je hebt nodig: twee grote aubergines in plakken gesneden, een flinke hand basilicum in fijne reepjes, twee bollen mozzarella, 4 eieren, twee eetlepels verse parmezaanse geraspte kaas , olijfolie,  versgemalen peper en zout. Een ovenvaste schaal.

Voorbereiden: Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet. Dep ze droog en bak ze in porties aan beide kanten bruin in een beetje olie. Leg ze op keukenpapier om het overtollige vet te absorberen. Snij de mozzarella in dunne plakken en klop de eieren los met wat zout. Meng de parmezaanse kaas met de eieren.

Afmaken: verwarm de oven op 180 graden. Leg in de ovenschaal eerst een laag aubergine. Vervolgens bedekken met mozzarella, wat basilicum, peper en zout. Vervolgens weer een laag aubergines en mozzarella en tenslotte de rest van de aubergines.  Giet hierover het ei/kaasmengsel en laat het in de oven gratineren. Meteen opdienen.

Mijn gasten kregen hierbij verse pasta met gerookte zalm en citroen, lekker stevig landbrood en goede olijfolie. Supermaaltje. Ton was meteen helemaal verkikkerd op de aubergines en vroeg me het recept. Bij deze 😉