Syrische ‘omgekeerde’ rijstschotel met aubergine en kip
Gisteren mochten we bij Blend genieten van de kookkunsten van de Syrische chefkok Ihab. En ik mocht hem een beetje helpen, of eigenlijk gewoon op zijn vingers kijken en proberen zijn kunstjes goed op te slaan. Ihab had een hotel/restaurant in Damascus en heeft zijn land een half jaar geleden moeten ontvluchten. De intussen helaas bekende weg via Turkije met een gammel bootje naar Griekenland en van daaruit de lange naar Nederland. Hij droomt er nu van hier in Nederland een restaurant te starten. En wij kregen dus een voorproefje van hoe zijn keuken smaakt… goddelijk!
Goed, het recept is niet echt makkelijk, dus ik probeer het stap voor stap te beschrijven… Ihab kookte voor 12 personen, dit recept is ongeveer de helft dus voor zes personen.
- Bak in een grote soeppan een fijngesnipperde ui in wat olie. Voeg 2 liter water toe en breng aan de kook met zout, leg vervolgens zes kipdijen in het kokende water en laat ongeveer 15 minuten heel zachtjes op sudderplaatje koken. Kip hoeft niet helemaal gaar te zijn want die gaat nog in de oven. Haal de kip uit het kookvocht, bewaar het kookvocht. Dat heb je nodig voor de rijst.
- Halveer zes (tastytom) tomaatjes, strooi peper en zout over de tomaten, besprenkel met wat olie en zet ze uurtje in een oven van ongeveer 80 graden.
- Snijd twee aubergines in plakken en bak de plakken bruin en gaar in wat olie, laat uitlekken.
- Rooster cashewnoten en amandelen Pas op dat ze niet te donker worden.
- Bak drie ons rundergehakt
Dit kon je allemaal van tevoren doen.
- Breng de pan met kippenbouillon aan de kook, leg de plakken aubergine kort in de bouillon, haal ze er weer uit met een schuimspaan. Snijd twee aubergineplakken in kleine dobbelsteentjes en voeg ze toe aan de bouillon. Zet de rest van de aubergineplakken even opzij.
- Spoel drie kommen rijst af met warm water en laat even in een zeef wellen.
- Verhit de oven tot 200 graden. Bestrooi de kipstukken met peper, zout en paprikapoeder, smeer ze in met wat olie en leg op een grote bakplaat. Laat ze in ongeveer 30 minuten bruin en verder gaar worden.
- Verhit in grote pan een laag olie en bak hierin de rijst tot de korrels glazig zijn. Voeg vervolgende zes kommen kokende bouillon toe, schep om en kook de rijst gaar. Schep nog een keer goed om.
- Maak intussen een yoghurtdip met een halve liter dikke yoghurt, een halve geraspte komkommer en twee uitgeperste teentjes knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm vervolgens gehakt, aubergine en tomaatjes kort in een warme oven.
En nu is het tijd iedereen aan tafel te roepen en de borden op te maken….
Doe in een kleine kom eerst wat noten, vervolgens een schep gehakt, leg hierop een plak aubergine en schep de kom verder vol met rijst. Druk goed aan, maak glad en keer de kom om op een bord. Je hebt nu een prachtig torentje van rijst, gehakt, aubergine en noten. Leg hierbij een stuk kip, wat tomaatjes en garneer eventueel met peterselie…. Serveer met kommetje yoghurt. Feest op je bord en feest in je mond….
Recente reacties