Ik ben ruim over de helft van een poging om na tien jaar eindelijk die twintig prednisonkilo’s kwijt te raken en nu naderen de kerstdagen. En kerst betekent bij mij altijd twee dagen (oké, kerstavond en eerste-kerstmiddag) een tafel vol gasten. En koken dus. Veel koken. Lekker koken. Pffff…. fijne combinatie.

Vandaag daarom maar vast aan het experimenteren geslagen. Slank en kerstwaardig. Moet toch kunnen. Een feestelijk voorgerechtje met knolselderij, gerookte eend en rode biet. Hoe verzin je het…. Misschien volgen er wel mee van dit soort recepten.

Je hebt nodig (voor vier grote of acht kleine porties): 1 eetlepel (olijf)olie, 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden of grof geraspt, 1 rode biet, 2 sjalotten, fijngesneden, 1 liter bospaddenstoelenbouillon, 1 laurierblaadje, tijm, ons gerookte eendenborst

Verwarm de oven op 170 graden. Schil de rode biet en maak met de kaasschaaf (of de rasp van de keukenmachine) hele dunne plakjes. Verdeel over met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat zeezout. Bak de chips in 15 minuten krokant.

Verhit vervolgens de olie in een grote (braad)pan en fruit daarin de sjalotten. Voeg de selderij toe en laat alles heel even bakken op laag vuur.
Voeg de bouillon en laurier toe en kook de selderij in circa 20 minuten gaar en zacht. Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over vier soepborden of 8 glaasjes en leg er de plakjes eendenborst op. Garneren met bietenchips en tijm.

Vegetariërs kunnen de eend weglaten. Soep heeft smaak genoeg zonder vlees. En eventueel zijn wat mooie bospaddenstoelen en prima vervanging voor vlees.

Ik vind deze poging erg geslaagd. Nu even bedenken welke gasten dit fijne voorgerechtje voorgezet krijgen…

(In mijn klilokijkersregime is dit soepje drie punten voor een grote portie, van de dertig punten die ik op een dag mag hebben. Best blij met deze poging dus.)