In het boek Smart Cooking 2 van Julius Jaspers ontdekte ik een toprecept voor Kip met port, pruimen en meer. Hij beschrijft het als echt gemaksrecept en gaat uit van 2 hele kant-en-klaar gebraden kippen. Ik houd meer van fingerfood en vind kant-en-klaar gebraden kip vaak te zout, dus ik maak het mezelf iets moeilijker. Het was een topper tijdens een testje voor mijn social dinners. Morgen is het feest omdat Jims 18 wordt. Een mooi moment om de verjaardagsgasten dit nieuwe hapje voor te schotelen.
Neem 1,5 kilo ongekruide rauwe kipstukjes en kruid deze simpel met milde paprikapoeder, peper en zout. Leg ze in een groot bakblik met een flinke scheut olijfolie. Meng het geheel goed zodat alle kipstukjes bedekt zijn met kruiden en olie. Zet de ovenschaal half uurtje in een voorverwarmde oven van 190 graden tot de kip net gaar is. Giet het vet af. (Als je toch meer van makkelijk houdt, kun je deze stap overslaan en 1,5 kilo gebraden kipstukjes bij de poelier halen.)
Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin zachtjes een half ons pijnboompitten, een ons gedroogde pruimen en een ons gedroogde abrikozen, voeg een stukje sinaasappelschil en een stukje citroenschil toe en een kaneelstokje. Laat even meebakken en blus af met een flink glas rode port. Laat kort wat inkoken en voeg vervolgens 2 deciliter kippenbouillon toe. Reduceer het geheel tot de helft en giet de saus over de kipstukjes.
(Dit kun je dus allemaal een dag van tevoren doen)
Afmaken: Zet de ovenschaal 20 minuten in een tot 200 graden voorverwarmde oven. Klaar!
Recente reacties