Ik heb de sukadelappen ontdekt. En het mooie is dat de AH ze deze week in de aanbieding had. Dus alweer een stoofpotje op het menu. Vandaag maak ik een zondaglunch voor twee vrienden. En deze keer ga ik voor een echt ‘lekkermakkelijklekker’-recept op zijn Italiaans. Begin zo’n vijf uur van tevoren. Mijn gasten komen om twee uur, dus ik heb alle tijd!

Wat heb je nodig
  • 500 g sukadelappen
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 glas rode wijn
  • 1/2 pakje passata
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1 blik reuzebonen
  • 100 g groene olijven (zonder pit)
  • parmezaanse kaas
  • verse basilicum
  • zout en peper
Wat moet je doen

De sukadelappen in flinke dobbelstenen de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm de oven voor op 120ºC. Verhit in een ovenvaste braadpan twee eetlepels olijfolie en een lepel boter. Bak hierin het vlees bruin en schep het uit de pan. Fruit vervolgens de uien en als deze zacht zijn kun je de knoflook toevoegen. Ook dat even meebakken en afblussen met een glas rode wijn. Ik pak gewoon de wijn waar ik nog een restje van heb staan, maar het lekkerste is natuurlijk een volle Italiaanse. Even de alcohol laten verdampen en vervolgens een de gezeefde tomaten (passata pomodori) toevoegen. Doorroeren, aan de kook brengen, twee blaadjes laurier en een flinke eetlepel gedroogde oregano erbij en het vlees natuurlijk. Meng nog even goed, deksel op de pan en in de oven ermee.

En nu kun je gewoon heerlijk genieten van je zondagochtend. De oven doet zijn werk. Check tussendoor wel even of het niet te droog wordt. In dat geval doe je er gewoon een scheutje wijn bij.

Na vier uurtjes is het vlees zacht, mals en heerlijk doortrokken van alle Italiaanse smaken. Snijd de kastanjechampignons in vieren en bak die even in wat olijfolie.  Haal de laurierblaadjes uit de pan en voeg nu de champignons, de reuzenbonen en de olijven toe. Roer door en zet weer in de oven tot de gasten komen. Als dat nog lang duurt, is het slim de oven wat lager te zetten, op zo’n 80ºC. Bestrooi op het laatst met wat flinters Parmezaanse kaas (versgeraspt natuurlijk!) en wat blaadjes verse basilicum (in reepjes gescheurd). En wat mij betreft kan de pan gewoon op tafel. Maar vandaag dus in een mooie schaal. Het oog wil ook wat.

Ik serveer het vlees met ciabatta, goede olijfolie, gegrilde groenten (vandaag tomaten en puntpaprika, die had ik nog liggen) en wat antipasti. Maar met pasta kan natuurlijk ook. Smaakt heerlijk zomers, ook nu die bloedhitte vertrokken is.