Vandaag ben ik van mijn geloof af gevallen. Vandaag even niet mijn favoriete mediterrane lekkermakkelijklekker-keuken. Vandaag heb ik een geweldige lamscurry gemaakt. Nee, niet met currypasta uit een potje. Een curry helemaal uit eigen keuken. Vandaag stond ik heel stoer zelf specerijen te roosteren en met veel geweld fijn te maken in een vijzel en een prachtige groentenkruidenpasta gemaakt. En vanmiddag heb ik dat heerlijke vlees uren laten stoven in de oven. Een huis vol oosterse geuren. Kruidnagel, kardemom, kaneel, koriander… Wow! Wat een geweldig middel tegen een kater. Zowel het koken als het resultaat. Mijn gasten morgen mogen blij zijn. En ik natuurlijk ook….

Je moet wel even een dagje eerder beginnen….

Rasp een stuk geschilde versie van ongeveer een duim lang. Hak 8 tenen knoflook fijn en doe dit in een flinkje kom samen met 1 theelepel kurkurma, 1 theelepel gekneusde zwarte peperkorrels en 4 eetlepels yoghurt. Roer goed door en voeg vervolgens  een kilo lamsschouder toe (in grove stukken gesneden) Schep alles goed om totdat het vlees helmaal bedekt is met de yoghurtmarinade en zet de kom vervolgens een nachtje afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Neem een flinke, ovenbestendige braadpan en zet deze op het vuur. Rooster een halve eetlepel kardemompeulen, een eetlepel korianderzaad, een halve eetlepel kruidnagelen en een kaneelstokje in de braadpan tot ze een tintje donkerder kleuren. Doe de geroosterde kruiden in een vijzel, samen met 4 gedroogde rode pepertjes en maal alles fijn. Pureer 5 rode uien, 2 rode paprika’s en 2 verse rode pepers (zonder zaadjes) in een keukenmachine en meng het met de gemalen specerijen en twee theelepels paprikapoeder. Verhit een eetlepel olie in de braadpan en laat hierin het groentenkruidenmengsel 10 minuten  zachtjes sudderen. Blik tomatenblokjes erbij, het gemarineerde lamsvlees en 3 deciliter water. Breng de curry aan de kook en breng dan op smaak met zout. Doe deksel op de pan en zet ongeveer 2 uur in de oven. Voeg eventueel nog wat extra zout toe en yoghurt (als de curry te scherp is). Garneer met verse koriander. Lekker met rijst en chapati’s.

Receptje voor chapati’s: 100 gr witte bloem, 100 gr volkorenmeel, zout en eventueel wat komijn mengen. Zoveel gekookt water toevoegen tot er een soepel deeg ontstaat. (Pas op dat het niet te nat wordt, dus heel voorzichtig water toevoegen.) Deeg in plasticfolie verpakt uurtje in de koelkast laten rusten. Deeg in 10 bolletjes verdelen en elk bolletje uitrollen tot een hele dunne ronde pannenkoek. Chapati in droge koekenpan aan beide zijden lichtbruin bakken.

Nu zorgen dat de mannen er van afblijven. Het is immers voor onze tv-zondagmiddaggasten. Vandaag gewoon even frietjes halen…