Afgelopen donderdag had Janne tijdens onze Achterhoekse Schrijfweek zichzelf de opdracht gegeven de voorraadkasten leeg te koken. Een restjesdiner kregen we voorgezet. Geweldig! We aten onze vingers er (bijna) bij op (nee, ik ben verstandig, ik ben zuinig op die vijf vingers die ik heb.. ;-)).
Een van mijn favoriete gerechten die avond was een combinatie van geroosterde groenten. Winterwortel, pastinaak, aardappel, alles in piepkleine dobbelsteentjes, en dan even in de oven… heerlijk!
Vandaag moet ik hapjes maken voor het feestje van mijn vriendinnetje Annette. Ze is deze week 50 geworden en dat moet natuurlijk goed gevierd worden. De geroosterde groenten van Janne zijn vandaag mij inspiratiebron: bladerdeeghapjes met een pittig mengseltje van geroosterde groenten in curry masala. Een beetje van Janne en een beetje AlaHannah.
Verwarm om te beginnen de oven voor op 190 graden. Snijd een paar winterwortelen, pastinaken en aardappelen in piepkleine blokjes. Hoop werk, maar zeker de moeite waard.
Verhit vervolgens in een grote wok of koekenpan een paar lepels olie en fruit hierin kort twee grote theelepels masalapoeder, tot het goed gaat bruisen. Let op dat je goed roert anders verbranden de kruiden. Doe nu de groenten in de pan en schep ze goed door de curry. Bak ze kort tot ze een beetje glazig zijn. Breng op smaak met wat zout. Schep ze vervolgens in een grote ovenschaal en zet de schaal in de oven. Laat ongeveer 10 minuten bakken. Schep de groenten goed om en zorg dat ze los komen van de bodem. Zet de schaal nog tien minuten in de oven. Laat ze vervolgens een beetje afkoelen.
Snijd nog een winterwortel aan blokjes en meng dit met de geroosterde groenten. Dit geeft een extra bite.
Ontdooi een pakje bladerdeeg en snijd vervolgens de plakjes diagonaal door de helft. Leg op elk plakje een schepje van het groenten mengsel en vouw hem zo dicht, dat je een driehoekje krijgt. Plak de randen met wat water goed aan elkaar en bestrijk de flapjes met losgeklopte eidooier.
Leg de flapjes op een bakblik en laat ze in ongeveer 15 minuten gaar en bruin worden.
Ik heb er net eentje geproefd. Erg lekker. Ben benieuwd of de gasten van onze jarige Annette er ook zo over denken.
Recente reacties