Twee weken geleden was het eindelijk weer eens tijd voor een fijne maaltijd met mijn (food)vriendinnen Mariëlle en Natascha. Marc, de man van Natascha stak voor ons de barbecue aan. ‘Ze hadden een fijn stukje sukade bij de slager gehaald’, zei Natascha.
Sukade op de barbecue? Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar goed, een mens kan leren. Het bleek best een bekend stukje vlees te zijn. Sukade kun je namelijk ook anders snijden. Overdwars. En dan wordt het opeens een Flat Iron Steak. En echt, dat is de meest malse steak die ik ooit heb geproefd.
Goed, ik op zoek, google is mijn beste vriend, want zo’n fijn stukje vlees wilde ik ook wel in huis halen. Laat Albert Heijn het nou gewoon verkopen. Erg fijn.
Vandaag dus Flat Iron Steak op mijn menu. Met asperges, nu het nog kan, en paddenstoelen, en dragon, en wat room, gewoon feest-eten. Lowcarb, dus nog goed voor mijn lijn ook. En ja, dat kook ik gewoon voor mezelf alleen. Hoogste tijd dat ik weer eens wat leuke tafelontmoetingen ga organiseren, maar dat is een ander verhaal.
Goed, een recept voor één, en nog lekker makkelijk lekker ook. Het begint voor mij bij (een pondje) asperges schillen. Zelfs als Onehanded Chef lukt dat aardig. Gewoon een handigheidje: asperge plat op de plank en rondom schillen. Belangrijkste is dat je alle harde vezels kwijt bent. Truc: eerst een half uurtje in koud water leggen. Helpt echt. Daarna geschilde asperges met koud flink gezouten water opzetten. Als het water kookt, nog paar minuutjes doorkoken en dan gas uit (of inductie op 0) en 10 minuten langzaam laten nagaren. Uitlekken in een vergiet en er nog wat leuks mee doen. Ik rolde ze in een plakje spek en legde ze nog even in de oven.
Goed, Intussen steak op kamertemperatuur laten komen, champignons in plakjes snijden, dragon hakken, steak droogdeppen en kruiden met peper en zout. Boter en olie in een koekenpan goed heet laten worden en daarin de steak bakken zoals je hem het lekkerst vindt. Ik ga voor medium rare. Natuurlijk! Ik zorg voor een kerntemperatuur van 48°C. Zo’n metertje is wel handig. Zorg in ieder geval dat je de steak goed laat rusten onder wat folie. Dan loopt de temperatuur nog altijd wat op, dus houd daar rekening mee. In de tussentijd kun je dan mooi de champignons bakken in het vet van de steak. Giet het vet af en bind de saus met wat crème fraîche. Daarna kwestie van alles op het bord (als je alleen bent) of er iets moois van maken (als je gasten hebt). Gewoon een erg lekker(makkelijklekker) maaltje! (Overigens ligt er in mijn koelkast nu nog een halve (gebakken) steak en een half pond (gekookte) asperges, daar doe ik morgen wat mee.)
Recente reacties