Gisteravond kwamen Gonnie en Ger eten. Zij hadden ons een paar weken geleden getrakteerd op een superetentje bij Mezzo in Braamt, het beste Italiaanse restaurant in de regio, dus de uitdaging was duidelijk: het moest Italiaans worden, het moest een echt etentje worden en het moest duidelijk uit ‘mijn keuken’ komen.

Dat we met iets bruscetta- of crostini-achtigs zouden beginnen was voor mij meteen duidelijk. Deze keer werd dat bruscetta met prosciutto en pomodori.  Simpel en altijd goed. Als voorgerechtje had ik aanvankelijk een Vitello Tonnato bedacht. Maar ja, de impuls om dit etentje te organiseren ontstond op zaterdagochtend om 11.00 uur en om 19.00 uur zouden onze gasten al komen. Dus even een mooi stuk kalfsvlees op de echt Italiaanse manier bereiden was tijdtechnisch niet haalbaar en om nou met kant-en-klare fricandeau te werken, tsja, dat is toch niet echt mijn stijl. Bij de Appie zag ik pakjes met gerookte eendenborst liggen, dus werd het eendenborst met tonijnsaus ofwel Anitra Tonnato.

Meng een blikje tonijn met twee eetlepels mayonaise, een eetlepel crème fraiche, een eetlepel kappertjes en een hand gehakte platte peterselie. Pureer het mengsel met een staafmixer of in de keukenmachine. Er moet een dikke saus ontstaan. Voeg vers gemalen peper en zout toe om het op smaak te brengen.

Neem twee pakjes gerookte eendenborst en verdeel deze over vier bordjes. Voeg een paar flinke lepels tonijnsaus toe en garneer met rucola.

Nog leuker: neem 16 amuselepels. Leg op elke lepel twee plakjes eendenborst, wat tonijnsaus en rucola. Een prachthapje dat echt super smaakt. Voor mij weer zo’n mooi voorbeeld van ‘lekker makkelijk lekker’.

De andere gerechten van dit etentje waren mijn altijd succesvolle Parmigiana, een heerlijke risotto met gamba’s en Bert zorgde voor het toetje: citroensorbetijs met mango, limoncello en prosecco. Ach, het voelde weer een beetje als zomer.