Als je elke dag een recept wilt plaatsen, betekent dat ook graven in je recepten-archieven en foto’s. Vandaag een recept van twee jaar geleden. Ik mocht toen koken voor de gasten van De Berghut in Oostenrijk. Negen gasten aan tafel, niet niks. Een van de favoriete gerechten was mijn citroenkip met knoflook, tijm en rozemarijn. Als ik het nu teruglees, denk ik: “oef wat was dat lekker”. En voor negen personen koken, is natuurlijk niet direct makkelijk, maar je kunt het ook omzetten naar een receptje voor vier personen. En dan is het weer wel lekkermakkelijklekker.

Wat heb je nodig voor 4 personen
  • 1 goede (biologische) kip
  • 1/2 bosje rozemarijn
  • 1/2 bosje tijm
  • 1 bollen knoflook
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout
En wat moest ik doen

Verwarm de oven voor op 120ºC. Ris de blaadjes van de rozemarijn en tijm, hak fijn. Houd wel wat takjes van de kruiden apart. Meng de kruiden met peper en zout. Boen de citroen schoon onder de kraan en snijd ze kruislings in (zorg wel dat ze heel blijven). Wrijf de buikholte van de kip in met zout en vul met de citroen, wat kruidentakjes en de knoflooktenen.

Maak voorzichtig het vel van de kip los tot je helemaal tot het einde van de kip kunt komen. Duw het kruidenmengsel onder het vel. Verdeel ook wat kruiden tussen de poten (ook eventueel beetje vel lossnijden en onder het vel van de poten wrijven. Is echt lekkerder. Zorg dat je het vel daarna weer goed verdeelt over de kip. Wrijf vervolgens de buitenkant in met een beetje olijfolie. Leg de kip in een ovenschaal en steek een kernthermometer in het dikste deel van de binnenkant poot (pas op dat je het bot niet raakt!).

Draai de oventemperatuur terug naar 100ºC en zet de kip in de oven. Laat langzaam garen tot de kerntemperatuur 70ºC is (dat duurt ongeveer 4 uur). Eventueel kun je de laatste 10 minuten de temperatuur verhogen naar 180ºC. Dan wordt het vel lekker knapperig. Serveer hierbij aardappelen die het laatste uurtje meebakken met de kip en een salade. Een lekker brood kan ook.