Afgelopen vrijdag mocht ik hapjes maken voor een teamdag. Ze zouden eerst een hele gezonde middag hebben, met fitness, yoga, massages en sauna, en daarna een drankje met een hapje. Maar het moest wel gezond, werd er nadrukkelijk bij gezegd. Tja, wel logisch na zo’n programma.
Goed, ze vielen blijkbaar in de smaak, mijn hapjes, want ik kreeg zojuist al de vraag of ik de recepten wil geven. Natuurlijk! Ik deel graag.
Daarom voor de Springers en voor andere liefhebbers hier wat lekkere hapjes (de recepten zijn steeds voor ongeveer dertig hapjes)….
Amuses met avocadasalsa
Halveer 10 tasty toms (dat zijn die lekkere smaaktomaatjes), verwijder de pitten en het kroontje en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Schil en hak een rode ui in kleine stukjes en voeg de ui bij de tomaten. Pers een halve limoen uit en voeg het sap bij de salsa. Schil dan pas twee avocado’s, verwijder de pit en snijd ook deze in blokjes. Voeg ze bij de tomaten. Meng goed en leg eventueel de pit van de avocado bij de salsa om verkleuren te voorkomen. Tenslotte rooster je een handvol (gepelde) pistachenootjes, hak deze vervolgens in grove stukken en voeg deze ook bij de salsa. Meng alles goed en breng op smaak met zout en vers gemalen peper eneventueel nog wat limoensap. Schep de salsa vlak voor serveren op de amuselepels (of op een toastje of crostini kan ook, maar dat zijn weer koolhydraten, dus minder gezond ;-)).
Witlofschuitjes met citroenroom en gemarineerde zalm
Tja, deze is echt heel lekkermakkelijklekker.
- Pel vier of vijf kleine witlofstronkjes voorzichtig af. Zorg dat je dertig ongeveer even grote blaadjes hebt.
- Meng 250 ml creme fraiche met het sap en de rasp van een citroen. Neem hiervoor een biologische citroen en was hem eventueel eerst even in een mengsel van water en azijn, dan verdwijnt de waslaag. Rasp vervolgens met een fijne rasp het geel van de schil. (niet het wit, dat is bitter!)
- Snijd 2 ons gemarineerde zalm in reepjes.
- Verdeel de citroenroom over de witlofschuitjes. Leg vervolgens op elk schuitje wat reepjes zalm.
- Klaar!
Tenslotte nog een hele makkelijke: Spiesjes van geitenkaas, serranoham en verse vijgen.
Op dit moment zijn er verse vijgen te koop. Heerlijk. En altijd maar een paar weken per jaar, dus ik grijp mijn kans! Voor dit recept heb je nodig: 15 plakjes zachte geitenkaas (bij de Lidl verkopen ze pakjes met daarin 12 plakjes, erg handig), 15 plakjes serranoham en 8 verse vijgen.
Halveer de plakken geitenkaas en de plakjes ham. Verpak de kaas in de ham. Snijd de vijgen in vieren.
Leg de stukjes vijg op de verpakte stukjes kaas en steek er een (tapas)prikker doorheen.
Enne, als je zelf een feestje viert of een teamdag hebt… dit soort hapjes, en veel meer, maak ik graag. Ook dat hoort bij Aan de Rode Tafel.
Recente reacties