Of hij nog speciale wensen had qua eten, vroeg ik een van mijn socialdinnergasten. ‘Alles was goed’, zei hij, ‘als er maar veel gehaktballen waren…’. Tja, dat is niet zo moeilijk in mijn keuken. Albóndigas horen er eigenlijk altijd bij. Ik heb er vele recepten van, maar deze keer maakte ik ze, zoals ik ze in Barcelona at. Voor mij de bakermat van social food….
Meng een pondje lamsgehakt met 300 gram (biologisch) half-om-half gehakt (andere gehaktmengsels kunnen natuurlijk ook, maar zorg dat het gehakt niet te mager is, dat beetje vet heb je echt nodig voor de smaak!). Voeg hier twee eieren aan toe, een paar flinke eetlepels paneermeel, vier fijngehakte teentjes knoflook, een halve theelepel nootmuskaat en flink wat peper en zout. Meng alles goed en zorg dat het een samenhangende massa wordt. Rol hiervan balletjes ter grootte van een bitterbal en bestuif deze met bloem.
Verhit een goede scheut olijfolie in een grote braadpan. Bak hierin de balletjes aan alle kanten bruin. Voeg een grof gehakte uit toe, een teentje fijngehakte knoflook en een groene paprika aan repen. Laat zachtjes pruttelen tot de ui zacht is. Voeg dan een half glas witte wijn toe, een kop kippenbouillon en een half blik gepelde tomaten (zonder sap!). Breng op smaak met zout en peper en dek af. Laat drie kwartier zachtjes pruttelen. Klaar!
Erg handig omdat je dit een dag ze van te voren kunt maken. Worden ze alleen maar lekkerder van. Even zachtjes opwarmen en serveren. Kijk, dat is echt social food!
Trackbacks/Pingbacks